ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ! Το λιώσιμο των πάγων αποκαλύπτει μυστική βάση των ΗΠΑ με πυρηνικά απόβλητα! Φωτό





Μια μυστική εγκατάσταση των ΗΠΑ που κρύβεται κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας, πιστεύεται ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες πυρηνικών αποβλήτων.

Η βάση κατασκευάστηκε το 1960 ως μέρος ενός άκρως απόρρητου προγράμματος του Αμερικανικού στρατού γνωστό ως Project Iceworm, και επρόκειτο να φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους.

Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα μεγάλο δίκτυο σηράγγων και έπαιρνε ενέργεια από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ενώ ο πραγματικός σκοπός της βάσης, η οποία ήταν επίσημα γνωστή ως «Camp Century», κρατήθηκε κρυφός ακόμη και από την κυβέρνηση της Δανίας, που πίστευε ότι ήταν απλώς ένα εργαστήριο για ερευνητικά προγράμματα στην Αρκτική.

Ενώ ο απώτερος στόχος του προγράμματος ήταν να αναπτύξει μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικούς πυραύλους ικανών να πλήξουν στόχους στη Σοβιετική Ένωση, η εγκατάσταση εγκαταλείφθηκε μόλις λίγα χρόνια αργότερα, αφότου ανακαλύφθηκε ότι ο παγετώνας όπου ήταν χτισμένη κινούταν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι είχε προβλεφθεί.



Η βάση έκτοτε παρέμεινε αδρανής για σχεδόν 50 χρόνια.

Τώρα όμως, μετά το ρυθμό με τον οποίο οι παγετώνες της Γροιλανδίας λιώνουν, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άφθονες ποσότητες ραδιενεργού υλικού και τοξικών αποβλήτων απειλούν ολόκληρη την περιοχή σε περίπτωση που απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα η στα νερά, όπως μετέδωσε το Sputnik.




«Όταν εναπόθεσαν τα απόβλητα εκεί κανείς δεν σκέφτηκε ότι μπορούσαν να απελευθερωθούν πάλι», δήλωσε ο William Colgan, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης του Καναδά. «Μένει να δούμε τώρα αν κάποιος θα προσπαθήσει να καθαρίσει την περιοχή πριν συμβεί αυτό», συνέχισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας Vittus Qujaukitsoq δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «ανησυχητική» και δεσμεύτηκε για την απορρύπανση της περιοχής.

Προηγουμένως, η πρώην κυβέρνηση της Γροιλανδίας ζήτησε έκθεση σχετικά με την βάση «Camp Century» από την Κοπεγχάγη, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.



Στη συνέχεια της υπόθεσης , ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Kristian Jensen και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποσχέθηκε να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της κατάσταση και της ασφάλειας στην περιοχή.



Οι ΗΠΑ και η Δανία μπορούν να ανανεώσουν την περιβαλλοντική τους συνεργασία στη Γροιλανδία, για να αναλάβουν μαζί το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης της βάσης, αφού προηγουμένως καθαριστεί και μια περιοχή όπου ένα αμερικανικό Β-52 στρατηγικό βομβαρδιστικό είχε συνετρίβη εκεί το 1968. Το βομβαρδιστικό που μετέφερε τέσσερις βόμβες υδρογόνου έπεσε κοντά στην αεροπορική βάση της Thule, που βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα από το «Camp Century».

Ηλίας Σιατούνης

crashonline.gr

1 σχόλιο:

  1. pg slot ปิ้งยิ่งที่สุดแล้วก็ฝากถอนเงินในแต่ละครั้งได้ไม่มีอย่างน้อย สิทธิพิเศษสำหรับในการวางเดิมพันที่จะสามารถทำให้ทุกๆคนใกล้ PG SLOT เงินจำนวนเป็นอันมาก

    ΑπάντησηΔιαγραφή